Asbest bestaat uit ongelooflijk veel mini vezels die niet te zien zijn met het blote oog. Asbest is in het verleden veel gebruikt door de sterke en slijtvaste eigenschappen. Dit was voor dat er mogelijke gevaren voor de gezondheid bekend waren omtrent het behandelen en mogelijk inademen van de stof. In deze blog leggen we uit wat asbest precies is.
Waaruit bestaat asbest?
Asbest is een natuurlijk product. Het is wat men een delfstof noemt, een stof die economische meerwaarde hebben wanneer deze gewonnen worden. Asbest is de groeperingsnaam voor silicaatmineralen die je tegenkomt in de natuur. Tevens is de naam afgeleid van het oude Griekse woord Asbestos, wat in het oude Griekenland onverwoestbaar betekende.
Deze silicaatmineralen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: Amfibool en Serpentijn. Waar Amfibool zelden tot nooit voorkomt heeft Serpentijn een veel bekendere onderling in zijn groep, namelijk witte asbest. Dit is het asbest die veelal gevonden wordt in bouw en dezelfde soort die veel besproken is in het nieuws. Mocht je bij je verbouwing die witte asbest tegenkomen, gooi dit dan niet in je bouwafval container! Maak hier een melding van bij de benodigde opruimingsdiensten.
Risico’s van asbest
Je ontkomt er niet aan dat je in je dagelijkse leven hier en daar asbest inademt, kleine kwantiteiten asbest hangen nou eenmaal in de lucht. Deze kleine hoeveelheden zijn niet schadelijk voor je, hier hoef je je dus ook geen zorgen over te maken. Ook als je langs een brandend gebouw loopt waar asbest vrij kan komen loop je relatief gezien weinig risico. De vezels die hierbij vrij komen zijn dusdanig nalaat baar dat.
Daarentegen zijn er ook scenario’s waarin grotere risico’s zich voor kunnen doen. Zo zijn er bijvoorbeeld risicoberoepen die een grotere kans maken op kanker door asbestvezels. Denk hierbij aan beroepen zoals timmermannen, bouwvakkers en de industriesector. De reden hier voor is dat mensen in deze beroepen door de jaren heen veel asbestvezels inademen. Vooral in eerdere jaren werd een stuk minder zorgvuldig omgegaan met mogelijke gezondheidsrisico’s bij het direct in contact komen met asbest. Doordat de incubatietijd tussen het inademen van asbest en het daadwerkelijk krijgen van ziektes zoals kanker heel lang is, denk hierbij aan een jaar of 40, is er een aanwezige kans dat mensen die 30 jaar geleden in de bouw werkte nu nog kanker kunnen krijgen er door.
Als je dit een interessant blog vond, kijk dan ook naar onze blogs over je huis een exclusieve uitstraling geven en de huizenmarkt in Nederland!