Iedereen die onder de 18 jaar is wordt door het Verdrag inzake de rechten van het kind omschreven als kind. Kinderen worden ook wel minderjarigen genoemd. Als mensen spreken over kinderen bedoelen ze meestal mensen die niet ouder zijn dan 12 hooguit 14 jaar. Daarna wordt gesproken over jongere, tiener of puber. In de ontwikkelingspsychologie word niet gesproken van pubers, maar van adolescenten.
Kinder- en jeugdfases
Er zijn verschillende benamingen voor kinderen van verschillende leeftijden. Een baby of een zuigeling is een kind van 0 jaar. Een baby maak grove motorische ontwikkelingen door. Hij leert onder andere zitten, lopen en staan. Een baby maakt ook veel fijne motorische ontwikkelingen door. Een kind tussen de 1 en 2 jaar wordt in Nederland een dreumes genoemd. Een dreumes leert om te spelen, trap te lopen en leert taalvaardigheden. Een kind van 2 tot 4 jaar wordt een peuter genoemd. Een peuter leert nog meer taalvaardigheden en neemt ook kennis op. Een peuter verkend de wereld en leert wat wel en niet mag.
Een kleuter gaat voor het eerst naar de basisschool. Hier leren creatief bezig te zijn, schrijven, fietsen, veters strikken, beginselen van lezen en het omgaan van andere kinderen. Kinderen die in groep 3 t/m 8 zitten van de basisschool worden schoolkinderen genoemd. Motorische vaardigheden worden nu aangeleerd.
Als puber zit je tussen de leeftijd van een kind en een adolescent in. In Nederland zitten pubers meestal op de middelbare school. Pubers maken ontwikkelingen door en leren zichzelf kennen. Veel pubers hebben een bijbaantje. Adolescentie is de periode tussen puber zijn en het daadwerkelijk volwassen worden.
Opvang voor kinderen
Ouders kunnen hun werk en kinderen niet altijd combineren. Ze kunnen hun kind dan naar een opvang brengen. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is er kinderopvang in de vorm van een kinderdagverblijf of peuteropvang beschikbaar. Verder heb je ook de buitenschoolse opvang. Er zijn verschillende BSO-mogelijkheden, namelijk: voorschoolse opvang, naschoolse opvang of vakantieopvang. Kinderopvang heeft voordeel voor ouders en kinderen. Het onderlinge contact van kinderen wordt gestimuleerd. Kinderen leren samen te spelen, delen en de wereld te ontdekken. Ook leren ze hun positie in een groep kennen.