Niemand vindt het leuk om het te krijgen, maar het kan iedereen overkomen: een kalknagel. Kalknagels, oftewel schimmelnagels, zijn lastig te behandelen. Ten eerste ontdekken mensen vaak pas te laat dat er iets mis is en lopen daardoor met een dikke en gele nagel rond die zeer doet. In deze blog vertellen wij je wat schimmelnagels zijn en wat je eraan kunt doen.
1. Wat zijn schimmelnagels?
Schimmelnagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. De meeste mensen denken dat een schimmelnagel alleen kan voorkomen op de tenen, maar het kan ook zomaar gebeuren bij een vingernagel. Schimmelnagels zijn niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk en vervelend. Je kunt één, maar ook meerdere schimmelnagels hebben. En let op: schimmelnagels zijn besmettelijk.
2. Hoe herken je een schimmelnagelinfectie
Als je een schimmelnagel hebt, kun je merken dat deze dik, geel en broos is. Ook de huid rond de nagels kan ook rood worden en jeuken. Ze worden dik en brokkelig. Soms laat een nagel een stukje of helemaal los.
3. De oorzaken van schimmelnagels
Een kalknagel kan op verschillende manieren ontstaan. Schimmels zijn namelijk overal. Normaliter levert het niet snel problemen op, omdat je huid een klein vetlaagje heeft die het beschermt. Maar soms werkt deze bescherming minder goed. De schimmel kan dan de huid binnenkomen en daar groeien. In de volgende situaties kun je sneller last krijgen van kalknagels:
- Als je vaak of lang doucht/in bad gaat
- Als je veel zeep of shampoo gebruikt
- Als je een huidziekte hebt
- Als je diabetes hebt
- Als je afweer minder is
4. Behandelen van een schimmelnagel
Ondanks dat er genoeg middelen verkrijgbaar zijn in de winkel, hebben deze meestal geen baat. Vaak is het wachten tot er een nieuwe, gezonde nagel voor terug groeit. Stoor je je toch enorm aan de kalknagel? Dan kun je een kalknagel laseren bij een deskundige kliniek. Laseren helpt verreweg beter dan middeltjes van de drogist en geeft in tegenstelling tot zware medicijnen van de huisarts geen zware bijwerkingen.