Binnen bedrijven wordt behoorlijk wat afval geproduceerd. Dat het afval moet worden gescheiden is zeker niks nieuws. Maar of dit daadwerkelijk gedaan wordt is natuurlijk een tweede. Het is niet alleen beter voor het milieu als het afval gescheiden wordt, maar financieel is er veel voordeel uit te halen. In de praktijk is namelijk te zien dat bedrijven die het afval scheiden goedkoper uit zijn dan bedrijven die dat niet doen. Hoe kan je zorgen dat het afval beter gescheiden wordt binnen jouw bedrijf?
Het personeel
Het scheiden van afval begint natuurlijk bij het personeel. Zorg dat er voldoende opties zijn voor het personeel om zelf deel uit te maken van het scheidingsproces. Haal losse prullenbakken op het kantoor weg en plaats bakken waarin gescheiden kan worden. Zorg ook dat de bakken op de juiste plekken staan. Het je een koffieapparaat met plastic bekers? Zet dan een bak voor plastic hiernaast. Bekijk daarnaast de looproutes van de medewerkers. Wordt er meer afval weggegooid in centrale ruimtes of toch meer op de weg ernaartoe. Dit kan allemaal bepalend zijn voor het plaatsen van de bakken.
Verwerking
Zorg ook dat de zakken na gebruik goed verwerkt worden. Gooi ze niet zomaar allemaal in een rolcontainer, maar zorg dat er bij de verwerking de kans is om de zakken of producten goed te scheiden. Instrueer ook je schoonmaakteam over de nieuwe richtlijnen binnen de afvalverwerking.
Tips
Om het proces nog beter te laten verlopen is het handig als de medewerkers weten waar ze aan toe zijn. Zorg dat de medewerkers op de hoogte zijn van de verandering en vraag ze hierover mee te denken. Laat de medewerkers bijvoorbeeld bepalen waar de afvalbakken komen. Daarnaast is het handig om sorteerwijzers bij de bakken te hangen. Dit zodat ze precies weten wat in welke bak moet. Als laatste is het belangrijk om regelmatig de bakken te legen. Als bakken vol zijn dan zijn medewerkers sneller geneigd iets in de verkeerde bak weg te gooien. Mocht je schoonmaakploeg dus maar een keer per week komen, dan kan je het beste de medewerkers vragen af en toe de bakken te legen.
Lees ook: Tips voor het efficiënt schoonmaken van een bedrijfsruimte.