Ben je van plan om je nieuwe of juist oude huis te gaan verbouwen? Heb je al eens een verbouwing mee gemaakt of ben je juist nog een beginner? Het is in ieder geval duidelijk dat een verbouwing van je huis een flink project is. Daarbij kunnen dingen nog wel eens lastig of fout verlopen. Maar wanneer je een goed plan hebt, dan zal de verbouwing een stuk beter gaan verlopen. Lees onze tips die door IHC Architects zijn opgesteld.
Tip 1 weet wat je wilt
Stel een lijst op met de eisen en wensen die je stelt aan je woning. Maak het overzicht per ruimte en begin met de grootte van de ruimte en wat jij graag wilt. Je kan je eisen en wensen per categorie opsplitsen in noodzakelijk, belangrijk en nice to have. Om een beter beeld te krijgen van de ruimtes kun je werken met een zogeheten moodboard. Via een moodboard krijg je een duidelijker beeld en gevoel bij de ruimte. Dit kun je doen door afbeeldingen op bijvoorbeeld Pinterest te zoeken ofmiddels schetsen, tekeningen of andere foto’s.
Tip 2 voorbereiding is het halve werk
Zorg dat je ruim van te voren begint met het opstellen van je uitgangspunten voor de verbouwing. Wanneer je weet wat je wilt en dit goed definieert, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Ga op onderzoek uit en bespreek en verbeeld wat je graag wilt voor nu maar ook voor in de toekomst. Misschien wil je wel een tiny house, gemaakt van een oude zeecontainer, of ga je juist voor een volledig nieuwbouw huis met 1 verdieping.
Tip 3 de kosten
Zorg dat je rekening houdt met alle kosten. De kosten zullen voornamelijk uit bouwkosten bestaan. Denk hierbij aan sloop, opbouw en bijvoorbeeld installatie. Echter kost de aanvraag bij de gemeente ook geld. Je werkt vaak nog met een architect, een aannemer etc. Denk ook aan de kosten die na afloop komen, zoals verlichting, interieur en gordijnen.
Tip 4 de financiën
Zorg dat je weet hoeveel je kan besteden. Bepaal wat je uit kan geven en bespreek een eventuele hypotheek met de bank. Voor het verstrekken van een hypotheek, ziet de bank graag dat dit waardevermeerdering oplevert. Echter is het niet zo dat de kosten van een verbouwing gelijk zijn aan de waardevermeerdering. Het belangrijkste is dat jij je laat leiden door de gewenste verbetering en wensen. Let wel op dat bij een verbouwing de kosten altijd hoger uitvallen, hier kan je rekening mee houden door ongeveer op 85 tot 90% van je beschikbare budget te blijven qua kosten.
Tip 5 vraag voor advies
Voor het verbouwen van je huis, zijn tegenwoordig allerlei vergunningen en regels opgesteld. Laat je informeren bij de gemeente wat er volgens het bestemmingsplan mogelijk is. Voor complexere zaken, kun je je beter laat adviseren. Jij bent immers zelf de opdrachtgever en dus ook verantwoordelijk voor het resultaat en dat het voldoet aan de regelgeving.
Tip 6 neem voldoende tijd
Neem voldoende de tijd om de verbouwing af te ronden. Het bestaat niet alleen uit het uitvoerende werk. Een goede voorbereiding waarin je eisen en wensen duidelijk vastgelegd zijn, kosten tijd. Maar ook het maken van de tekeningen. Na afloop van de verbouwing zal er ook nog tijd nodig zijn om de zaken af te ronden en woonklaar te maken, denk bijvoorbeeld aan meubels en verlichting.
Tip 7 schakel een architect in
Een architect kan je helpen met het vinden van betaalbare of juist moderne oplossingen en vertaalt dit naar tekeningen en beelden waarmee een aannemer mee aan de slag kan. Door de juiste tekeningen kan een aannemer precies aan de slag en weet hij wat van hem verwacht wordt. Je kan het project ook voorleggen bij verschillende aannemers en bekijken wat ieder op de offerte zet.
Tip 8 kies de mensen
Als je de mensen kiest voor het project, ga dan niet direct voor de goedkoopste. Kies eerder voor de beste mensen waar je prettig mee kunt omgaan. Als je een goed team hebt, zal de samenwerking ook beter verlopen en krijg je vaak het beste resultaat. Wanneer het bouwproces lastig verloopt, zal het project vertragen maar ook meerwerk opleveren.
Tip 9 energiebesparing
Aangezien je nu toch bezig bent met verbouwen, is het wellicht een goed idee om te investeren in het verbeteren van de isolatie, ventilatie, een verwarmingssysteem of zonnepanelen. Dit zorgt in de toekomst voor besparing op de energiekosten. Tevens vinden de banken vaak dat een investering in duurzaamheid of energiebesparing een waardevermeerdering is.
Tip 10 begin er mee
Ben je na lang denken tot de conclusie gekomen dat je de verbouwing wilt doorzetten? Dan moet je het gewoon doen. Door de juiste vakmensen zal het project goed verlopen. Door bijvoorbeeld al te beginnen met een architect die de verbouwing duidelijk op papier kan zetten.