Heb je besloten om je huis te gaan verbouwen? Dan is het een goed idee om een Bruis Architectuur in te schakelen. Het klinkt misschien zeer duur en overbodig, maar dat is valt wel mee! Het blijkt namelijk dat wanneer je zonder architect te werk gaat, het verbouwen van je woning uit de hand kan gaan lopen. Een aannemer geeft vaak aan dat hij jouw droomhuis zal realiseren. Echter is vaak minder waar. De ruimtes worden wellicht niet optimaal ingericht of het resultaat is niet wat jij verwacht had. Een architect zal dit soort problemen voorkomen. Hij ontwerpt het huis samen met jou en vervolgens zal hij de aannemer begeleiden. Een goede samenwerking tussen beide zal voor jou dus resulteren in je droomhuis. Het is dus altijd verstandig om toch samen met een architect te gaan werken. Maar waar moet je dan precies op letten?
De architect is de componist van de verbouwing van jouw huis. Wanneer het proces start, zal de architect goed moeten luisteren naar de wensen en eisen van de verbouwing. Hierbij is het o.a. belangrijk dat hij weet hoe het met de locatie en stijl zit, maar ook het beschikbare budget. Het totale idee zal de architect vervolgens samenvoegen tot een schets.
Ga voor de juiste klik
Architecten kunnen een apart en dominant karakter hebben, dit is nodig om hun beroep uit te kunnen oefenen. Buiten het dominante karakter, kun je verder kijken naar zijn karakter. Past dit bij jou en kan je met hem samenwerken? Het is namelijk van belang dat er een klik is en de architect jouw wensen kan omzetten naar een plan. De samenwerking zal het belangrijkste zijn voor het bereiken van jouw droom.
Verwachtingen
Weet wat je wilt als je kijkt naar het eindresultaat, maar zorg ook dat je weet wat jij verwacht van de architect. Je kan beginnen door deze zaken op papier te zetten, op deze manier vergeet je niks. Je kan hierbij zo ver in detail gaan als je wilt, en dat is ook belangrijk om het juiste resultaat te kunnen bereiken.
Specialisatie
Zorg dat je een architect kiest die gespecialiseerd is in jouw stijl. Architecten kunnen namelijk werken volgens bepaalde bouwstijlen en filosofieën. Het is dus belangrijk dat je een samenwerking aangaat met iemand die jouw wensen kan omzetten en hiermee bekend is.
Vastleggen van zaken
Regelmatig zal er overleg zijn over de voortgang en de werkzaamheden. Tijdens deze besprekingen worden belangrijke zaken besproken. Zorg dat je dit op notities vastlegt of laat vastleggen. Mocht er naderhand een geschil ontstaan, dan kun jij in ieder geval terugvallen op de besproken zaken.
Budget
Zoals veel andere mensen, zal je waarschijnlijk geen onbeperkt budget hebben. Maak je budget bij de architect bekend. Hij kan hier dan rekening mee houden als hij aan de slag gaat, maar ook wanneer de aannemer aan het werk gaat. Het komt namelijk veel voor dat de kosten van een verbouwing hoger uitkomen dan verwacht werd.
Een aanspreekpunt
Wanneer de architect aan het werk zal gaan, zal hij meerdere personen aan gaan spreken. Om zaken gestroomlijnd en soepel te laten verlopen, is het van belang dat hij een aanspreekpunt heeft. Om de rest van de familie te betrekken, kun je een familie-overleg inplannen. Zorg dat de architect ook op de hoogte is van zijn aanspreekpunt.
Meerdere offertes
Het is altijd verstandig om het project bij verschillende architecten voor te leggen en meerdere offertes op te vragen. Er wordt wel gezegd: ‘goedkoop is duurkoop’, maar ter voorbereiding is het altijd goed om te weten wat andere architecten ongeveer vragen.