Je hoort tegenwoordig veel over het fermenteren van voedsel. Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren, maar waarom wordt dat nu weer zo populair? Immers, een fles ketchup kun je gerust 6 maanden op tafel laten staan zonder dat deze bederft- makkelijk toch?! Nou, juist daarom hebben veel mensen problemen met hun spijsvertering en juist meer natuurlijk eten zou goed zijn! Is dat waar? En wat zou ik zelf dan kunnen fermenteren?
Fermenteren wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om voedsel te produceren zoals wijn, kaas, zuurkool, yoghurt en kombucha. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen zoals gist en bacteriën koolhydraten – zoals zetmeel en suiker – omzetten in alcohol of zuren. De alcohol of zuren fungeren als een natuurlijk conserveermiddel en geven gefermenteerd voedsel een uitgesproken smaak en zuurheid. Gefermenteerd voedsel is rijk aan probiotica en heeft een heleboel gezondheidsvoordelen:
Verbetert de spijsvertering: de probiotica helpen de spijsvertering en voorkomen darmklachten en fermentatie helpt bij het afbreken van voedingsstoffen in voedsel, waardoor mensen met lactose-intolerantie over het algemeen prima gefermenteerde zuivel eten, zoals kefir en yoghurt.
Versterkt je immuunsysteem: gezonde darmen zorgen voor een gezond immuunsysteem en veel gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine C, ijzer en zink.
Ik ben zelf begonnen met fermenteren door zuurkool te maken- supereenvoudig! Stamp 1 kg witte kool, voeg 5 gr mosterdzaad, 4 gr jeneverbessen en 3 gr karwijzaad toe. Stop dit alles in fermentatiepot met waterslot, zet het onder water en voeg dan 2,25% zout toe. Even mixen, leg een zakje water op de kool zodat die onder water staat, 3 weken wachten en klaar!!! Nog een voordeel: gefermenteerd voedsel vermindert de symptomen van angst en depressie, en zorgt voor gewichtsverlies en minder buikvet. Al helemaal als je de zuurkool lekker bij een broodje bratwurst eet!