Geld op de bank zetten is op dit moment geen optie. Je moet namelijk geld betalen om het geld op de bank te zetten. Het grote probleem is dat de Europese Centrale Bank (ECB) banken verplicht om hun geld bij de ECB te stallen. Vervolgens vraagt de ECB geld aan de banken voor het geld dat zij bij de ECB hebben gesteld. Dit geld berekenen banken nu steeds vaker door aan klanten. Het gevolg hiervan is de negatieve rente die steeds meer banken vragen. De verwachting is dat dit nog wel even zo zal blijven. Wellicht zelfs dat iedereen dadelijk geld moet gaan betalen om zijn of haar geld te stallen bij een bank. Zolang de ECB vasthoudt aan deze constructie lijkt dit het geval te blijven.
Voor beleggers een particulieren betekent dit dat er moet worden gekeken naar alternatieven.
1. Aandelen kopen
Een van deze alternatieven is de aandelenmarkt. Op de aandelen markt kan iemand aandelen kopen van een bedrijf. Diegene koopt dan eigenlijk een stukje van dat bedrijf. Daarmee krijgt deze ‘aandeelhouder’ een stukje zeggenschap binnen de organisatie mits het aandeel groot genoeg is. Daarnaast krijgt deze aandeelhouder ook een stukje van de winst van een bedrijf uitbetaald. Dit gebeurd in de vorm van dividend. Dit kan in principe worden gezien als een stukje rente dat je ontvangt over je geld. Daarnaast is het ook mogelijk om een aandeel weer te verkopen. Door goedkoop in te kopen en duur te verkopen kun je ook van meer van je geld maken. Een voorbeeld van een aandeel is bumble stock. Het aandeel bumble stock is van de datingapp Bumble dit is een afsplitsing van de datingapp Tinder die meer op vrouwen is gericht.
2. Cryptovaluta
Naast aandelen is het ook mogelijk om te investeren in cryptovaluta. De koers van de cryptovaluta is de laatste tijd flink gezakt. Cryptovaluta zijn erg volatiel. Dit betekent dat de koers van deze munten in korte tijd veel kan veranderen. Het risico dat iemand loopt bij crypto is relatief gezien veel groter dan bij aandelen. Dat betekent dat je veel geld kunt verliezen en dat je ook veel geld kunt ‘winnen’.