U weet dat u een webshop wil starten. Maar hoe ga je er nu mee om? Zoeken naar de term ” webshop” in Google roept meestal meer vragen op dan antwoorden. Daarom lichten wij een aantal tips uit in de blog!
Kies een goede domeinnaam
Het kiezen van een goede domeinnaam bepaalt in zekere mate de score van je webshop in Google. Kies daarom een domeinnaam die belangrijke trefwoorden bevat. De .nl-extensie is de beste keuze voor Nederlandse webshops die zich richten op de Nederlandse markt. Als u internationaal zaken doet, kunt u het beste een .com-domeinnaam gebruiken. Andere extensies, zoals .eu, .net, .nu en .org, zijn zwakker.
Domeinnaamregistratie en hosting
Nadat u heeft bepaald welke domeinnaam uw webshop moet hebben, moet u hosten om de website online te krijgen en houden. Welk type host het beste is voor uw webshop, hangt voornamelijk af van het programma waarop de website is gemaakt. Bespreek dit probleem met uw webdesigner voordat u zich abonneert. De grootte van de webshop en het aantal bezoekers dat u wilt ontvangen zijn ook belangrijk, net als de manier waarop u uw e-mailadressen wilt organiseren.
Sommige webdesigners eisen dat hun klanten zelf hosten en zelfs de geselecteerde domeinnaam onder hun eigen naam registreren. Zorg er daarom voor dat de domeinnaam uw eigendom wordt! Hoewel het hosten van zowel de webshop als hosting bij hetzelfde bedrijf voordelen kan hebben, zal het nooit pijn doen om te vergelijken met andere hostingbedrijven. Let op: voor hosting geldt meestal “goedkoop is duur”. 50 euro per jaar besparen klinkt goed, totdat blijkt dat je webshop langzaam laadt of vaak offline gaat.
Stel een budget vast
Uw webshop en de boodschap die die website overbrengt, moeten passen bij uw doelgroep. Een goede (responsive) website hoeft niet veel geld te kosten. U kunt meestal werken op basis van webshopsjablonen, waardoor kosten voor ontwerpontwikkeling worden bespaard. Sommige agenten gebruiken abonnementsformulieren en dan moet u elke maand een vast bedrag betalen. Dit kan handig zijn als u in eerste instantie weinig geld wilt uitgeven. Uiteindelijk ben je meestal duurder uit, dan in één keer betalen voor ontwikkelingskosten. Dit zijn dingen om rekening mee te houden bij de kosten van een webshop laten maken.