Ben je aan het denken om een waterbron in je tuin te nemen voor bijvoorbeeld beregening van je tuin? Je wilt natuurlijk niet onnodig kraanwater verspillen en met de tuinslag moeten slepen. Daarbij is het ook nog eens fijn als jij niet geconfronteerd wordt met droge periodes zoals we dat in de zomer van 2018 hebben gehad.
Het gebruik van grondwater komt steeds meer voor. Dat is te danken aan de innovatieve manieren die er steeds ontwikkeld worden om de boring uit te voeren. Door deze manieren wordt het steeds makkelijker en goedkoper. Maar voordat er begonnen kan worden met de waterputboring, moet er eerst over een aantal zaken nagedacht worden.
- Hoe is de ligging van uw tuin?
- Wat is je waterverbruik
- Kunnen de machines de tuin bereiken?
- Hoeveel druk moet er geleverd worden
- Wat is het doel van de waterput
Veel mensen denken ook dat grondwater geschikt is als drinkwater. Er wordt gezegd dat dit van betere kwaliteit zou zijn. Vaak is dat echter niet het geval, ondanks de diepte van de bron. Wil je de bron ook gebruiken als drinkwater, dan is het verstandig om het water eerst te laten testen door een erkend bedrijf zoals Jacotech.
Waterput slaan
Het slaan van een grondwaterput zal altijd door een erkend en gecertificeerd bedrijf gedaan moeten worden. Het boren van de bron dient door een expert gedaan te worden die de machines kan besturen. Tegenwoordig wordt het boren gedaan door een hydraulische boorinstallatie. Deze boor kan in alle ondergronden boren. Vervolgens wordt er een monster afgenomen van de grondlagen om te zien waar de watervoerende laag zich bevindt. Wanneer het boorgat de juiste diepte heeft bereikt, wordt er een pvc buis en een bronfilter geplaatst.
Ondiepe waterbron
In Nederland wordt vaak ondiep grondwater gevonden. Al vanaf een diepte van 6 meter kan er voldoende water gevonden worden. Maar hoe ondieper de bron, hoe groter de kans op vervuild water. Ondiepe boringen zijn daarentegen een stuk goedkoper dan een reguliere grondboring. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een specialist. Op plaatsen waar een dichte kleilaag aanwezig is, zal het vinden van ondiep grondwater vaak niet van toepassing zijn.
Waterpomp
Een waterbron zal altijd uitgerust moeten worden met een pomp. Maar welke pomp is nu het beste voor jouw waterbron? Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een hydrofoorpomp, een elektrische beregeningspomp of een bronpomp.
- Bronpomp: de bronpomp wordt iets boven de bodem van de waterbron gehangen en zuigt hier direct het water aan. het grootste voordeel van een bronpomp is dat deze geruisloos is. De bronpomp hangt namelijk onder water. Het nadeel is de prijs ten opzichte van andere waterpompen.
- Hydrofoorpomp: de hydrofoorpomp bestaat uit twee componenten, namelijk een drukvat en een centrifugaalpomp. De pomp vult het drukvat. Wanneer er water in het drukvat komt, daalt de druk. De centrifugaalpomp zorgt ervoor dat de druk weer oploopt in het vat. Het voordeel van deze pomp, is dat deze vrij goedkoop is. Het nadeel is dat hij veel geluid maakt tijdens het pompen.
- De elektrische pomp: tot slot is er nog de elektrische pomp. De pomp reageert direct op de verminderende druk. Het voordeel is dat de pomp erg klein is en gemakkelijk te installeren. Het nadeel is dat pomp duurder is dan andere waterbron pompen.