Ruim één jaar geleden hoorde we voor het eerst over het coronavirus. Een paar maanden eerder zou het in China zijn ontstaan door een nog onbekende reden. Het virus greep zich in een razend tempo om zich heen en het land besloot meteen in een zeer strenge lockdown te gaan. Al snel kwam het nieuws in Nederland over dit nieuwe virus dat China in zijn greep had. Maar we hoefden ons geen zorgen te maken. Omdat er geen directe vluchten waren vanuit Wuhan, de provincie waar het allemaal begon, zou het onmogelijk zijn dat het virus zich naar Nederland zou verspreiden. Of zelf naar Europa. Helaas weten we inmiddels allemaal beter. Die woorden waren nog maar nauwelijks uitgesproken of de eerste ernstige coronagevallen doken al op in Italië. En al snel daarna was Nederland aan de beurt. Met alle gevolgen van dien.
Van intelligente lockdown tot mondkapjesplicht
Halverwege maart werden de eerste maatregelen getroffen om het coronavirus in toom te houden. Behalve dat we geen handen meer mochten schudden, werd ook de anderhalve meter samenleving in leven geroepen. Vanaf dit moment moest iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Door de tijd heen namen de maatregelen steeds verder toe. Grenzen werden gesloten, contactberoepen zoals kappers moesten sluiten en ook de horeca moest volledig op slot. Winkels mochten toentertijd wel open blijven. Gedurende de zomermaanden werden langzaam de maatregelen weer opgeheven. We mochten weer op vakantie en een terrasje nemen. Maar na de zomer gingen we weer terug in de intelligente lockdown, zoals onze overheid het noemt. Maar in december 2020 werden de maatregelen nóg strenger. Er kwam een mondkapjesplicht in openbare gebouwen en alle winkels moesten hun deuren sluiten.
Stichting Corona Onderzoek zet vraagtekens bij de maatregelen
Stichting Corona Onderzoek (SCO) heeft twijfels over de aanpak van de overheid. Ze hebben maandenlang onderzoek gedaan naar de effecten die de maatregelen hebben op de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan alle getroffen ondernemers in de horeca en contactberoepen. Ook trekken zij hun twijfels bij de PCR test en de betrouwbaarheid van de resultaten. SCO helpt ondernemers met juridische stappen. Dus bij vragen of een procedure kun je latijn contact met ze opnemen om je te helpen.