Anno 2023 is de cryptomarkt volatieler dan ooit. Eind vorig jaar is de hele markt ingestort, wat voor velen betekende dat ze niet wisten wat 2023 ging brengen. Nu 2023 bijna 4 maanden onderweg is, kunnen we met iets meer zekerheid gaan kijken wat nou écht de cryptomarkt trends zijn. Daarnaast kunnen we ook zien of de onheilspellende verwachtingen, die eind vorig jaar gesteld zijn, ook uit zijn gekomen. Zowel maatschappelijke factoren als financiële factoren hebben een grote impact gehad dusver. Hieronder gaan we er dieper op in!
De oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft er voor gezorgd dat de Oekraïense overheid open stond voor donaties die via crypto currencies gedoneerd konden worden. Onder de streep wisten ze, enkel via crypto donaties, 65 miljoen dollar op te halen. Dit is een mooi voorbeeld van een trend die al jaren speelt: overheidsinstanties die wereldwijd steeds meer open komen te staan voor het concept crypto currencies. Er zijn al landen die hun financiële systeem hebben aangepast aan crypto, denk hierbij aan landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek en El Salvador.
Nog altijd een volatiele markt
Hoewel de markt richting de latere maanden van 2022 stabiel aan het crashen was, is het in 2023 volatieler dan ooit. Bitcoin is in januari van dit jaar begonnen aan een harde klim terug naar boven. Met fluctuaties tussen de € 16.000,- en € 26.000,- kunnen we stellen dat dit een rollercoaster van financiële emoties is. Deze trend is te zien bij bijna alle grote crypto-namen. Wellicht dat de cijfers minder hoog zijn dat het paradepaard Bitcoin, maar ook bij bijvoorbeeld de holo koers is dit te zien. Deze grafiek laat ook willekeurige fluctuaties zien. Daarnaast blijft het afnemende vertrouwen in banken in het voordeel van Bitcoin werken.
Minder vertrouwen in niet gereguleerde koersen
Deze verwachting uit 2022 bleek te kloppen. De crash van 2022 was deels te verklaren door deze stelling en dit sentiment heeft zich doorgezet naar 2023. Dit is wellicht een van de meest invloedbare cryptomarkt trends, wat eigenlijk best raar is. Crypto is ooit ontstaan als utopisch idee dat er juist geen gecentraliseerde koers zou zijn waar een ‘watchdog’ de koers reguleerde. Nu, vele jaren later, blijkt de wens van de markt toch meer te gaan naar het oude vertrouwde. Hoe langer deze trend zich doorzet, hoe minder de cryptomarkt zal fluctueren. Er komt simpelweg een vertrouwen in de markt waar ook buitenstaanders zich vertrouwt in kunnen voelen. Maar de keerzijde blijft dat dit tegen het originele idee van crypto zelf in gaat. Wil je meer weten over de geschiedenis van crypto? Hier lees je over het ontstaan van cryptomunten!