Het is je vast niet ontgaan dat de laatste jaren er veel druk is in de zorg. De afgelopen twee jaar had de zorg het al heel druk door de corona epidemie, maar ook al de jaren daarvoor waren er al problemen in de zorg. (ex)werknemers geven aan dat werken in de zorg veel stress oplevert, bestaat uit lange dagen met veel uren en vooral een erg hoge werkdruk heeft. Volgens velen komt dit door de al bezuinigingen die al jaren binnen de zorg worden uitgevoerd. Er is daardoor minder budget beschikbaar voor hetzelfde geld en dat zorgt voor verschillende problemen. Hoe zit dit in 2022? Is dit nog steeds een issue ? en hoe zit het met de zorg op de Nederlandse Cariben? Je leest het allemaal in deze blog
Anno 2022 nog steeds veel werkdruk, maar er is verbetering
De werkdruk is op dit moment iets lager dan de jaren voorheen. Dit heeft te maken met de tegenwoordig milde effecten van corona. In 2020 en 2021 werden mensen binnen ziekenhuizen namelijk dagelijks beziggehouden met zorgen voor coronapatiënten, waardoor andere patiënten moesten wachten. Het gevolg was langdurig uitstellen van niet dringende operaties en meer werkdruk voor het personeel. Tegenwoordig zijn een groot deel van deze operaties weer ingehaald en is de impact van corona beduidend minder. Zorgpersoneel heeft dus weer iets van ruimte om te ademen. Is dit dan een grote verbetering? Nee, er is nog steeds een hele hoge werkdruk in deze sector en daarbovenop ook nog eens een schrijnend te kort aan bepaald zorgpersoneel.
Is er voor iedere specialisatie te kort?
De tekorten in het ziekenhuis zijn vooral te merken bij het aantal verpleegkundige, assistenten en anesthesisten. Bij doctoren en chirurgen zijn er juist te veel kandidaten, waardoor hier op sommige afdelingen zelfs wordt gesproken van een overschot. Het gevolg hiervan is dat er minder hoogopgeleid personeel nodig is en juist meer lager opgeleid personeel. Alleen, niemand heeft zin om dit in te vullen? De lonen voor verpleegkundigen zijn niet slecht, maar als je het vergelijkt met de hoeveelheid stress van een gemiddelde kantoorbaan is het gewoonweg lachwekkend. Hierdoor kiezen ook meer mensen van MBO en HBO voor een baan op kantoor, dan in de zorg /verpleegkunde.
Hoe zit het bij onze zonnige buren?
Curaçao, Bonaire en Aruba hebben ook al jaren last van tekorten in het ziekenhuis. Vacatures met “werken als verpleegkundige op Bonaire ” worden dan ook veel geplaatst. Ook hier is er dus sprake van een tekort aan personeel. Echter, is hier ook een tekort aan artsen en doctoren, waardoor niet alleen werken als verpleegkundige op Bonaire veel gevraagd is, maar ook werken als dokter of arts op Bonaire een veel gevraagd iets is.. Al met al zijn er dus ook problemen in de zorg bij onze zonnige buren. Samenvattend, werken in de zorg is in 2022 iets aantrekkelijker geworden, maar door nog steeds een tekort aan personeel is er nog steeds sprake van een hoge werkdruk.