Eén van de sectoren waar onnodig veel nieuw materiaal wordt gemaakt, is de bouw. Dit komt omdat er veel nieuwbouw bij wordt gebouwd, terwijl sloopafval niet wordt hergebruikt. Toch wil de Nederlandse overheid dat in 2050 het hele land circulair wordt. Maar hoe zal dit er dan uitzien voor de bouwsector?
Meerdere verschillende opties
De bouw kan op vele aparte vlakken worden toegepast, waardoor het dus ook op deze verschillende vlakken circulair te maken is. Zo is het slopen van gebouwen, van huizen tot fabrieken, een groot onderdeel van de bouw. Als oude gebouwen niet worden weggehaald, is er geen plek voor nieuwbouw om gebouwd te worden. Toch wordt het sloopafval dat hierbij ontstaat vaak niet gerecycled, of niet goed genoeg. Zo worden primaire grondstoffen verspild, die anders konden worden gebruikt bij de constructie van nieuwe gebouwen. Door goed te recyclen of bijvoorbeeld zeecontainers te hergebruiken wordt het circulair werken bevordert. Een andere optie, is om demontabel te bouwen. Dit betekent dat een bouw zo in elkaar wordt gezet, dat het simpel is om weer uit elkaar te halen en de onderdelen te hergebruiken. Op deze manier wordt er niet gesloopt en worden materialen voor een andere doelbestemming alsnog gebruikt.
Gebruik van een materialenpaspoort
Bij deze opties is het belangrijk dat er overzicht is in welke materialen er gebruikt zijn en op welke manier. Als er niet duidelijk is welke materialen er gebruikt voor een gesloopt gebouw, is het moeilijk om er nog iets uit te halen. Als het daarentegen duidelijk is dat er een bepaalde grondstof in een gebouw zit, kan dit eruit worden gehaald tijdens het slopen of demonteren. Daarom wilt de bouwsector een materialenpaspoort introduceren, waarin alle materialen van een gebouw worden weergegeven. Op deze manier is de levensduur van een gebouw, of zelfs een brug, beter te peilen door een analyse te maken van de levenscyclus aan de hand van de gebruikte materialen. Zo is het duidelijk wanneer een bouwwerk toe is aan renovatie.
Met deze stappen zal de bouwsector een goede bijdrage leveren aan het circulair worden, met als doel een geheel circulair werkend Nederland in 2050.