Niks is zo vervelend als een arbeidsconflict. Een verstoorde arbeidsrelatie is een enorme bron van stress en een veel voorkomende oorzaak van overspannenheid en burn-outs. Een arbeidsconflict heeft een grote invloed op de manier waarop je je werk kan uitoefenen en je plezier in je werk. Voor veel mensen is dit emotioneel heel zwaar. Zei zijn dan sneller geneigd om te gaan handelen uit emoties, maar dit zorgt er vaak voor dat het conflict erger wordt en de situatie verslechterd. Als je te maken hebt met een arbeidsconflict dan zijn er een paar dingen die je het beste kan doen.
Ga door met werken
Veel mensen die een arbeidsconflict hebben kiezen er voor om zich ziek te gaan melden. Vaak gebeurt dit omdat ze niet geconfronteerd willen worden met de situatie. Echter heeft het ontlopen van de situatie niet heel veel zin. Het is veel belangrijker om te gaan zorgen dat het conflict opgelost wordt en de situatie verbeterd. Als het conflict leidt tot ontslag kan je meer uit je ontslag halen als je hebt laten zien dat jij er wel voor wilde werken.
Ga een gesprek aan met je werkgever
Een werkgever heeft natuurlijk ook liever geen conflicten op het werkvoer. Deze wilt natuurlijk ook heel graag dat de verstoorde arbeidsrelatie zo snel mogelijk wordt opgelost. Om dit te doen moeten jullie samen vaststellen waar het probleem vandaan komt, wat de oorzaken zijn en wat de situatie heeft verslechterd. Daarna kan pas gekeken worden naar eventuele oplossingen. Als je niet goed weet hoe je dit gesprek moet aan gaan dan kan je altijd de Arbo arts inschakelen. Ga ook hier niet uit emotie handelen, maar probeer op een kalme en objectieve manier met elkaar te praten.
Je hoeft het niet alleen te doen
Ben tijdens een conflict ook niet bang om hulp in te schakelen. Kies voor een mediator of ga op zoek naar juridische hulp. Een mediator kan je helpen om samen met je werkgever in alle rust het gesprek aan te gaan. De mediator is onpartijdig en kan rekening houden met de wensen en behoeftes van beide partijen.