Klopt, dat is niet zo. Het is essentieel hier onderscheid te maken tussen de twee methoden van ontharden: omgekeerde osmose of ionenwisseling. Dat was de uitkomst van een zaak bij de Reclame Code Commissie (RCC), in december 2014 waar waterleidingbedrijf Evides door de RCC veroordeeld werd omdat zij dit onderscheid in vage termen verdoezelde.
Consumentengids: Uit onderzoek van Konsument, onze Oostenrijkse zusterorganisatie, blijkt dat te sterk onthard water slechte wasresultaten geeft, omdat wasmiddelresten onvoldoende verwijderd worden. Dat blijkt daar helemaal niet want er wordt in het artikel van Konsument niet naar onderzoek verwezen. Het is een bewering die gebruikers van waterontharders op basis van ionenwisseling niet herkennen.
Waterontharder Van De Flux: De Beste Waterontharders
Misschien heeft de auteur van Konsument gedacht dat hij maar “ietsje minder” wasmiddel moest gebruiken en op die manier flink overgedoseerd? Consumentengids: Bovendien kan zeer zacht water (onder 4°d, H) volgens Konsument juist leiden tot huidirritatie, omdat daardoor zeep en doucheschuim onvoldoende van de huid worden gespoeld. Het tegendeel is waar.
Maar de ervaring van Konsument is wel begrijpelijk. Ook voor wie zonder zeep of doucheschuim met water van 0°d, H aan het douchen is, voelt het water zo zacht dat het lijkt alsof je wél zeep gebruikt en die zeep zich niet af laat spoelen. Er is inmiddels redelijk veel onderzoek gedaan naar het verband tussen hard water en huidirritatie.
Hoe Waterontharder Installeren
Probleem is dat er verschillende soorten eczeem zijn en water zonder kalk niet op al die soorten een even sterk effect heeft. Binnenkort publiceert The Journal of Investigative Dermatology een onderzoek naar het verband tussen atopische dermatitis en sls (uit zeeprestanten) op de huid. Dat verband blijkt groot te zijn en dan helpt water zonder kalk enorm omdat zeep daarin juist veel beter oplost.
In principe? Dat vereist meer uitleg. Het is niet door het ontbreken van kalk dat zeer zacht water allerlei stoffen opneemt, corrosief is. Dat heeft te maken met de zuurgraad van het water. Zacht water in de vrije natuur, bijvoorbeeld in de regenton, heeft doorgaans een hoge zuurgraad en dat water kan inderdaad agressief en corrosief zijn.
Wat Voor Waterontharder Heb Ik Nodig
Bij de ionenwisseling verandert de zuurgraad niet. Uit TNO onderzoek blijkt dat dat water zelfs een beetje minder zuur is dan water van 9 tot 10°d, H uit de kraan. Dit verschil verzwijgen in een artikel over waterontharding onder het schaamlapje “in principe” grenst aan misleiding en boerenbedrog. Consumentengids: Zeer zacht water kan bovendien chemisch minder stabiel zijn, en dat kan leiden tot zuurgraadschommelingen.
Consumentengids: Daardoor zou het betonleidingen kunnen aantasten. En daarom voegen waterleidingbedrijven kalk aan het water toe want door kalk wordt het water minder zuur. Het krijgt dan meer “buffercapaciteit” waardoor de zuurgraad stabiel blijft. Maar dat is dus geen argument tegen water uit een ionenwisselaar want dat water is zelfs stabieler dan onbehandeld leidingwater.
5 Vragen Over Hard Water – Drinkwaterplatform
Dat is te hopen want het gaat hier wel om betonleidingen die voor een groot deel (30. 000 km volgens de Vewin) nog van asbestcement zijn gemaakt. Consumentengids: Een harde ondergrens voor de waterhardheid is er niet, maar in het Nederlandse Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterleidingbedrijven het water niet verder mogen ontharden dan tot 5,6°d, H.
Asbestvezels zouden alleen in de lucht gevaarlijk zijn, maar je wil die toch ook liever niet in je drink- en douchewater. Consumentengids: In regio’s waar het water van nature zachter is, hoeft het water niet harder te worden gemaakt. Is het water in die regio’s dan niet chemisch minder stabiel? Omdat het “van nature” is? Is er dan geen gevaar voor zuurgraadschommelingen? Want het is “van nature” en dan “natuurlijk” goed? De waarheid is dat de waterleidingbedrijven ook aan dat van nature zachtere water kalk toevoegen wanneer het door de asbestcementen leidingen gaat.
Waterontharder Radar [ 2021 ] : ééN Grote Hoax?
Daarbij is er keus uit drie methoden. De eerste is een (elektro)magneet die om de waterleiding wordt geklemd. Die onthardt het water niet, maar beïnvloedt de eigenschappen van het water: door magnetisme zouden de mineralen in het water aan elkaar hechten, waardoor ze minder neerslaan ( de groenste energie ). Zover de theorie. In de praktijk werken deze apparaten niet goed, zo blijkt uit een test van onze Duitse collega’s.
Het water wordt door een membraan geperst waarmee vrijwel alle mineralen worden verwijderd. Hierdoor kan het water ’te’ zacht worden (zie vraag 5). Voor water onthard met omgekeerde osmose zijn de opmerkingen bij vraag 5 inderdaad wel relevant. Doordat er geen mineralen meer in het water zitten, is ook de zuurgraad van dat water veranderd.
Waterontharder Met Of Zonder Zout?
Alleen het strijkijzer vindt dat lekker. Hoe moet het nou met de lezer die alleen vraag 5 gelezen heeft? Consumentengids: Ten slotte kun je water ontharden met een ionenwisselaar. Die haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water en vervangt die door natrium. Voor dit water gelden de opmerkingen bij vraag 5 dus niet.
7. Wat zijn de nadelen van een waterontharder? Consumentengids: Waterleidingbedrijven raden het gebruik van waterontharders niet aan, een aantal raadt ze zelfs af. De voornaamste reden is dat het water van waterleidingbedrijven van goede kwaliteit is en zeer streng gecontroleerd wordt. Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit maar de kwaliteit van datzelfde water is minder goed als het gebruikt wordt als douche-, spoel- of waswater.
Een Waterontharder Installeren Op De Waterleiding
In hun voorlichting benadrukken ze daarom vooral dat verder ontharden dan 8°d, H ‘niet nodig’ is. Precies zoals nu de Consumentenbond doet in dit artikel, met halve waarheden en misleidende vaagheden. Consumentengids: De waterbehandelingsapparatuur die je als consument gebruikt, hoeft niet aan zulke strenge eisen te voldoen. Wie een onthardingsapparaat gebruikt waar water doorheen stroomt, loopt altijd een risico op vermindering van de drinkwaterkwaliteit.
Bacterieën groeien overal ( waterontkalker ). Ook in waterleidingen zonder onthardingsapparaten. Niet voor niets raden de waterleidingbedrijven zelf aan na een langdurig verblijf buitenshuis, de leidingen door te spoelen om besmetting met de legionella bacterie te voorkomen. Dat geldt logischerwijs ook voor waterontharders. Uit het onderzoek Treatment of Waters with Elevated Organic Content van Simon A.
Waar Waterontharder Plaatsen
a., blijkt dat ook bij een ionenwisselaar geldt dat de bacteriegroei binnen acceptabele grenzen blijft wanneer het water maar regelmatig in beweging is. De onderzoekers maten het aantal bacterieën in de waterleiding voor en na een ionenwisselaar en zij concludeerden: Het aantal bacteriën groeide iets tijdens passage van de ionenwisselaar, alhoewel niet significant.