Voor consumenten wordt de drempel om over te stappen op warmtepompen. Nu realiseren mensen zich dat gasketels weer in de mode zijn. Maar waarom warmtepompen een goede keuze zijn, is voor veel mensen nog onbekend. Het is niet zozeer nodig als het is een must. Hier hebben we de voordelen van warmtepompen ten opzichte van centrale verwarmingsketels op gas op een rijtje gezet.
Media aandacht
Er is nog nooit zo vaak naar “warmtepomp” gezocht als op 28 maart 2018. Plots werd elke krant ermee overspoeld en ook de NOS trok via het nieuws uur veel aandacht. Iedereen vroeg ineens: hoe werkt de warmtepomp eigenlijk? Maar de belangrijkste reden om over te schakelen op een warmtepomp heeft niets met de warmtepomp zelf te maken. De uitstroom van de cv-ketel op gas luidt het tijdperk van warmtepompen in.
Toch hebben mensen de afgelopen decennia veel geld geïnvesteerd in onderzoek om warmtepompen te verbeteren. Zelfs zonder rekening te houden met de uitstoot van koolstofdioxide en de aardbeving in Groningen, zijn warmtepompen misschien een betere keuze dan ouderwetse cv-ketels.
Multifunctioneel is een voordeel
Het eerste voordeel van de warmtepomp is dat de twee apparaten daadwerkelijk tot één worden gecombineerd. Nu gebruik je in de winter een cv-ketel en in de zomer airconditioning. Maar met een warmtepomp kun je zowel verwarmen als koelen. Met aardwarmte voor warme en koude opslag kun je daar beter gebruik van maken.
Economische voordelen van warmtepompen
Hoewel dit een aanzienlijke investering is, zullen warmtepompen op de lange termijn zeker economische voordelen opleveren. Net zoals hoogrendementsketels een terugverdientijd hebben in vergelijking met oude cv-ketels, hebben warmtepompen een terugverdientijd in vergelijking met hoogrendementsketels. Over ongeveer 15 jaar zullen gebruikers de bespaarde gaskosten gebruiken om de aanschafprijs van de warmtepomp terug te verdienen. Met behulp van aardwarmtemanden is de terugverdientijd van de investering korter, tussen 9 en 12 jaar. Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Bekijk dit als u hulp nodig heeft bij subsidie warmtepomp.
Levensduur en onderhoud
Omdat warmtepompen nog nieuw zijn, is er weinig bekend over hun levensduur. Over het algemeen wordt een levensverwachting van 20 jaar gehanteerd. Maar in de praktijk is dit meestal meer dan 30 jaar. Dit betekent dat gebruikers een langere terugverdientijd kunnen behalen, zeker in vergelijking met een cv-ketel. Bovendien vragen warmtepompen veel minder onderhoud dan cv-ketels. Jaarlijkse inspecties zijn natuurlijk verstandig, maar ze zijn niet verplicht.