De psychologie van kleding. Het is nou eenmaal belangrijk! Die eerste indruk. In de eerste seconden dat iemand je leert kennen is er al een oordeel over je. Ontmoet je iemand in de sportschool met een sport bh aan, dan vind je die persoon waarschijnlijk sportief en wellicht voel je je geïntimideerd, aangetrokken of merk je andere emoties op. Als je iemand ontmoet in een pak, dan denk je waarschijnlijk automatisch dat deze persoon uit een hoog sociaal milieu komt of zelfs veel bezittingen heeft.
Of je het nu wil of niet. Het zit namelijk in de mens om een oordeel te vellen. Het dient zelfs een enorm nuttig doel. Het is terug te herleiden aan onze overlevingsinstincten. Om te kunnen overleven moeten we niet alleen weten wanneer iets of iemand een potentieel gevaar voor ons kan vormen, maar ook wat onze rol/positie is ten opzichte van de andere personen. Kijk maar eens naar een nieuwe groep mensen die elkaar allemaal net leren kennen. In de eerste minuten wordt er vooral informatie opgenomen over alle andere mensen in de groep en is iedereen alleen maar bezig met het inschatten en vinden van zijn of haar positie in de groep.
In deze blog gaan we het hebben over hoe je kleding kunt gebruiken om een psychologisch voordeel te creëren ten opzichte van anderen.
Kleren maken de persoon
Mensen weten al duizenden jaren dat kleding effect heeft op de manier hoe anderen je interpreteren en zien. In Florence waren er in de renaissance zelfs regels voor kledingdracht. Zo werd paars gezien als een royale kleur die alleen bestuurders en monarchen mochten dragen. Paars was een dure en zeldzame kleur voor kleding in die tijd. Zag je dus iemand in een paars gewaad, dan maakte je uit respect een nederige buiging. Een duidelijker voorbeeld van het feit dat wij betekenis kunnen toekennen aan klederdracht is er volgens mij niet.
Vandaag de dag is dat niet anders. Denk er maar eens over na, wat je zou doen als een man in een pak u om 2 euro zou vragen voor de bus. Welk gevoel geeft het je? Wat zijn je gedachtes?
Denk er nu aan dat je weer om 2 euro wordt gevraagd, maar dit keer heeft dezelfde persoon een kapotte trui en versleten schoenen aan. Wat zijn je gedachtes nu?
Wat wil je zeggen met je kleding?
Kleding stelt ons in staat om ons van anderen te onderscheiden. Nog een grote reden waarom mensen betekenis geven aan kleding heeft te maken met voortplanting. Wij selecteren onze partners van nature ook op uiterlijke kenmerken. Kleding heeft daar een grote invloed op.
Als je uitstraalt dat je open bent voor het ontmoeten van een nieuwe partner, doe je meer je best om jezelf te representeren. Wanneer je een date hebt denk je er niet voor niets 3 uur over na wat je aan moet trekken!
Kleding voor jou gebruiken
Denk na over wat je wil bereiken met de psychologie van kleding. Hoe wil jij gezien worden? Welke rol wil jij spelen in de hiërarchie? Wil je serieus genomen worden? Wil je uitstralen dat je succesvol bent? Dat je carrière belangrijk vind? Wil je je vormen accentueren om er aantrekkelijker uit te zien? Is het tijd voor prothese lingerie? Zorg dat je in lekker in je vel zit! Wat je ook aantrekt zorg dat het aansluit bij je doel. Je bent al goed op weg door er überhaupt over na te denken!
Wil je indruk maken? Zorg dan dat je de best geklede persoon in de ruimte bent. Wil je juist nederiger overkomen, hou het dan bij normale kleding die je mooi vind en waar je je goed in voelt.
Je goed voelen in wat je draagt is natuurlijk het allerbelangrijkste. Er is niemand beter in jou zijn dan jij. Blijf authentiek en jezelf. Dat staat je nog altijd het beste!