Een manier om de binnenmuren van je huis er creatief uit te laten zien, is door middel van behang. Ook is behang een ideale manier om scheuren in de muur of vochtplekken te verbergen. Maar behang wordt voornamelijk gebruikt om een kamer op te fleuren.
Tegenwoordig kun je kiezen uit honderden soorten behang met verschillende patronen, kleuren en maten. Welke jij kiest voor jouw woning, hangt af van je eigen smaak en voorkeur.
Soorten behang
Er zijn veel soorten behang waaruit je kunt kiezen. Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen. De een is wat goedkoper dan de ander en er kan een verschil in kwaliteit zitten. We zullen alle soorten even in het kort bespreken, zodat jij de beste keuze voor jouw woning kunt maken.
- Papierbehang wordt veel gebruikt omdat het een van de goedkopere soorten is. Deze bestaat uit een boven- en onderlaag en zorgt voor mooie, heldere kleuren. Het nadeel van papierbehang is dat het niet echt slijtvast is.
- Vinylbehang bestaat volledig uit vinyl, maar er zijn ook soorten waarvan alleen de toplaag uit vinyl bestaan. De onderlaag is dan meestal van papier of linnen. Vinylbehang heeft een gladde uitstraling en is bestendig tegen water. Ideaal dus voor in de keuken of badkamer. Dit behang droogt goed en is makkelijk schoon te maken.
- Acrylbehang is gemaakt van acrylaatverf en bezit veel reliëf in de structuur. Acrylbehang zal niet snel verkleuren en is goed voor het milieu. In tegenstelling tot vinyl- en textielbehang.
- Glasvezelbehang is een relatief nieuwe behangsoort gemaakt van fijne glasvezels. Dankzij het fijne en sterke materiaal waaruit dit behang is opgebouwd, is het mogelijk om een structuur aan te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zigzagstructuur of ruitstructuur. Glasvezelbehang is wel maar in een kleur beschikbaar, namelijk wit. Je kunt er wel overheen verven met latexverf.
- Textielbehang bestaat uit vezels die voor een warme sfeer zorgen. Er zijn wel twee nadelen aan dit type behang. Ten eerste is het redelijk duur en ten tweede trekt textielbehang stofdeeltjes aan.
- Tot slot is er nog vliesbehang, ook wel snel behang genoemd. Dit komt door het feit dat je geen lijm nodig hebt om deze op de muur aan te brengen. Vliesbehang kunnen we nog onderverdelen in glasvlies en renovlies. Glasvlies bevat meer glasvezels waardoor het zacht aanvoelt. Renovlies is wat steviger en droger. Beide soorten zijn te vergelijken met nieuw stucwerk als het eenmaal gedroogd is.